Marknaden kryllar av padelrack för närvarande och det kan kännas som en djungel att välja rätt för ditt spel.
Det absolut bästa tipset vi kan ge dig är att TESTA INNAN DU KÖPER! Guiden nedan kommer absolut hjälpa dig att begränsa urvalet, men i slutändan är ofta den personliga känslan som avgör.
Den främsta faktorn att tänka på när du väljer rack är själva formen på racket. Det brukar pratas om tre olika former: diamantformade, runda eller droppformade. Det finns även hybrider mellan dessa tre, exempelvis en blandning mellan dropp och diamant osv.
När man pratar om formen på racket kommer man även oundvikligen in även på balansen. Topptunga rack (balans mot toppen av racket) ger fart på bollen och topplätta rack (balans närmare mitten/handtag) ger mer kontroll.
Runda rack har oftast balansen någonstans mellan handtaget och mitten av racket. Det gör det därför lättmanövrerat och därmed får du god kontroll på både sving och träff. En bonus med dessa typer av rack är att optimala träffytan för bollen (även kallad "sweetspot") är betydligt större vilket hjälper dig att få renare träffar. Ett minus med runda rack är att de inte genererar lika mycket kraft, men för nybörjare och motionärer är det sällan detta som är problemet. Kraften sitter mycket i tekniken, så finslipa den innan du tar klivet upp mot dropp/diamantformade rack
Diamantformade rack är oftare topptunga och hjälper dig ordentligt att få kraft i slagen. Nackdelen med dessa rack är att de generellt inte är lika lätta att manövrera, dvs. det kräver mer av spelaren att sätta racket rätt till bollen. En annan nackdel är att dessa rack har en mindre sweetspot och är inte lika förlåtande på träffar ut mot kanten. Diamantformade rack kräver mycket av spelaren och därför rekommenderas dessa till lite mer erfarna spelare med högre spelnivå.
Droppformade rack är mellanting mellan rund och diamant. Du får lite av båda världar här, dvs lite större sweetspot än diamant, men lite mer fart än runda rack. Dessa kan vara det rätta valet för dig som känner att du behärskar tekniken så pass bra, men inte riktigt har full kontroll för diamantformade rack än så länge.
Sammanfattningsvis vad gäller form så är det inte så att duktiga spelare bör spela med diamantformade rack, eller att nybörjare måste ha runda rack. Det finns många världsspelare som väljer att spela med runda rack för att maximera kontrollen. Dessutom finns det diamantformade rack med både lägre balans och lägre vikt (se längre ner) som passar utmärkt till er som nyligen börjat spela padel. Därför är det viktigt att testa vad som passar just dig och din teknik!
Vikten på padelrack varierar rätt mycket och finns oftast i spännet mellan 350 - 380 gram. I regel skall du ha ett så lätt/tungt rack att du orkar att hantera det. Det är dock tyvärr alldeles för vanligt att många spelar med för tunga rack, vilket ofta leder till problem med armbågen (tennis/padelarmbåge). Lättare rack passar generellt nya spelare bättre innan man utvecklar sin spelstyrka och muskulatur för att hantera ett tyngre rack. Damer och juniorer spelar överlag med lättare rack.
Tidigare har tjockleken varierat mer mellan racken, men numera är nästan alla padelrack 38 mm tjocka. Det finns dock tunnare (ex vissa juniorrack) om du letar efter ett lite mer lättsvingat/lättspelat rack.
Padelracket är uppbyggd av en kärna och en träffyta. Dessa tillsammans ger en känsla av hård eller mjuk racket.
Kärnan är tillverkad mestadels av ett material som heter "EVA" (eten-vinylacetat), vilket är en form av skumgummi som är både elastiskt och tåligt för stötar. Lättare densitet (mjukare) ger mer komfort och är skonsammast, medans hårdare densitet ger mer kraft. Det finns även rack med blandningar av olika densiteter/EVA som anpassar sig för både för hårda och mjuka slag.
Padelrackets yta finns med glas- och/eller kolfiber. Den mjukare glasfibern ger mest komfort och flexar bäst, vilket gör att bollen "studsar" bra vid bollträff och kan ge lite extra kraft för spelare med lite lägre svinghastighet. Kolfibern är styvare men finns även den i olika hårdhet, där man pratar om antal kolfibertrådar per kvadratcentimeter. Ju fler trådar desto styvare rack. Hårdare yta ger bättre kontroll på dina slag men tar inte upp vibrationer lika bra. Det kan vidare nämnas att även kolfibern sviktar vid hårdare bollträff vilket ger en fantastisk rekyl och bollhastighet och passar hårdslående spelare bra.
Det finns även rack vars yta antingen har lite struktur eller är lite ruggad (som sandpapper) vilket kanske kan ge dig lite extra spinn på bollen. Spinn kommer dock främst från din teknik så stirra dig inte blind på ytan i början.