• JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA

Tennisguide Del 3 - Strängar

[tillbaka till del 2 - tennisrack]

[tillbaka till övriga guider]


Nu har vi gått igenom både spelegenskaper och materialegenskaper på tennisrack. Nu kan vi slutligen gå in på kärnan i ditt tennisspel - strängarna. 

Tyvärr bortser många vikten av rätt strängar i sitt rack, och spelar antingen med fel strängar för sitt spel eller spelar med alldeles för gamla strängar! 

Låt oss därför introducera två nya begrepp:

Hållfastighet och bibehållen spänst

Hållfastigheten i en sträng är egentligen bara ett mått hur länge strängen håller innan den går av, men det säger tyvärr inte mycket om kvaliteten på strängen. Därför behöver vi även prata om bibehållen spänst. Även om strängarna inte gått sönder så kan spelbarheten vara förbrukad för många månader eller år sedan.

Se därför strängarna som fjädrar eller stötdämpare - till slut går fjädringen/dämpningen ur och därmed tappar du alla goda egenskaper som du hade vid ett nysträngat racket. Man brukar därför prata om "döda" strängar. Detta ger upphov till både frustration och ifrågasättande av sin förmåga, då det inte alltid är lätt att inse att man behöver nya strängar.   "-De har ju inte gått av än!"   Det första som försvinner i ett "dött" racket är känslan, så detta kan vara en ledtråd till att byta. Nästa som försvinner är kontrollen. Bollen börjar flyga okontrollerat och du har en sämre träffsäkerhet. Spelar du med polyestersträngar så märker du detta snabbare. Mer om detta längre ner.

Spinn

Som vi nämnt flera gånger under guiden så uppstår alltså spinn utifrån din svingteknik och ser till att sätta skruv på bollen (under, över och/eller sidskruv). Men hur uppstår den?

Bollen träffar strängarna under en bråkdel av en sekund och det är i detta korta ögonblick som all kraft och spinn går ut i bollen. Spinn uppstår av två orsaker i detta läge, dels genom friktionen mellan boll och strängar (jämför däcken på en bil mot vägytan) men även på grund av strängarnas rörelse som likt en pilbåge skjuts åt sidan och tusendelar av en sekund sedan skjuts tillbaka till utgångspositionen. Detta kallas för "snap-back" på engelska och det finns inget riktigt bra översättning till svenska.

För maximal spinn vill du både ha hög friktion mellan boll och strängar, men även låg friktion mellan strängarna i sig.

Många "spinnvänliga" strängar har därmed en profil med mycket struktur (ex kantiga eller snurrade) som hjälper till att bita/greppa bollen. Men de har samtidigt en hal/glatt yta som skall glida bra mot varandra för att ge maximal snap-back.

Material

Skall man generalisera finns det bara två typer av strängar: natursenor och syntetiska strängar. Dock kan man bryta ner syntetiska strängar i en uppsjö av olika typer, men de vanligaste är nylon och polyester. Inom syntetiska strängar, framför allt inom nylon, så kan man tillverka dessa med enkel tråd (monofilament) eller massor av trådar tvinnade längs varandra (multifilament). Just multifilamentsträngar har kraftigt utvecklas sista åren och når nästan upp i natursenans egenskaper.

Natursena

Om vi börjar med natursenan så är det i princip tarmar från nötkreatur som processas till en lång sena man tillverkar tennissenan av. Det är sen länge känt att tarmarna har elastiska och hållbara egenskaper vilket såklart varit idealiskt för tennis under lång tid.

Tillverkare försöker ständigt hitta sätt att efterlikna natursenans egenskaper på syntetisk väg, men fortfarande över 100 år senare så är natursenor vida överlägsen alla andra senor i form av spelkänsla och bibehållen spänst. Bland toppspelarna på dam och herrtouren spelar runt 50% med natursenor (i kombination med en syntetisk sträng - läs om hybridsträngning längre ner)

Nylon

Nylonsträngarna introducerades tidigt som ett billigare alternativ till natursenan. Utvecklingen av nylonsträngar är dock enorm, vilket gör att det är ett utmärkt val för de flesta spelare som vill ha god fart, och känsla i sitt rack. Nylonsträngen är liksom natursenan elastisk vilket gör att du får extra fart på bollen, men har något sämre hållfastighet och spänst jämfört med natursenor.

Polyester

Den revolutionerande (!) polyestern slog igenom i slutet av 90-talet och förändrade tennisen helt och hållet. Med detta följde en ny typ av spelstil som nyttjade polyesterns kontrollegenskaper. Kraftfulla grundslag kunde mer premieras och volleyspecialisterna drog inte lika stora fördelar längre. På gott och ont har vi därför numera fått en otroligt fartfylld tennis som blivit mycket underhållande. Även amatörer har dragit nytta av polyesterns möjlighet att sätta ännu mer spinn på bollen. Nackdelen har dock inneburit att dessa styva strängar fått inverkan på skador, framför allt tennisarmbåge. Tack o lov har industrin förstått problemet och numera finns polyester med mjukare blandningar som bättre passar allmänheten (kallas ofta för co-poly)

Det är dessutom rekommenderat att stränga polyestern betydligt lösare, inte bara för att öka komforten, men även för att polyesterns egenskaper ökar ju lösare du spänner strängarna.

Den främsta fördelen och anledningen till att elitspelare uteslutande har polyester i sitt rack är ökad kontroll. Du kan alltså öka svinghastigheten men behålla träffsäkerheten. Elitspelare behöver ingen hjälp med fart från strängarna, de har tillräckligt med kraft i sin teknik. De behöver snarare hjälp att tygla den (bromsarna på bilen).

Tack vare polyesterns styvhet och uppbyggnad så är den också ytterst lämplig att generera mer spinn på bollen. Polyestern har otroligt bra snap-back samt kan tillverkas med struktur för maximalt grepp på bollarna.

 Nadals nuvarande spelstil hade inte skördat samma framgångar med andra typer av strängar.

Andra material

Kevlar användes mycket mer förut, men är inte alls lika vanlig idag. Den är betydligt styvare än polyestern och rekommenderas kanske främst till elitspelare.

Zyex är ett material som används av Ashaway. Liknar polyester, men har betydligt mer elastiska egenskaper.

Polyester och bibehållen spänst

Förutom att polyesterns styvhet bidrar till mer skador, då den inte absorberar stötar lika bra som natur- och nylonsträngar så är polyesterns sämsta egenskap dess dåliga förmåga att bibehålla spänsten i strängarna med tiden.

Jämför nylonsträngar och natursenor med en gummisnodd. Den bibehåller spänsten fint tills den går av.

Polyestern däremot är mer som fjädern i en kulspetspenna. Den fungerar utmärkt att dra isär till viss gräns, men sen går den inte längre tillbaka till sin ursprungsform. Polyestern har därmed tappat sin spänst och strängarna känns livlösa (döda). Som vi sa förut är detta den stora faran med polyester så även om strängarna inte går av lika lätt har spänsten försvunnit. Förutom att spelbarheten är mer eller mindre borta så absorberas ännu mindre av stötarna vilket ger påverkan på armbågen.

Polyestern skall strängas om betydligt oftare än andra strängar - trots att de inte gått sönder!

Material och kraft

Ju mer elastisk en sträng är - desto mer kraft. Vissa påstår att polyestern har otroligt mycket kraft men det är lite av en "myt" eller illusion som din hjärna spelar. Det är nämligen så att den högre kontrollen med polyester ger att du kan svinga snabbare och därmed får du mer kraft ut i bollen. Men denna kraft kommer alltså inte från strängarna utan dig!

Hårdhet eller strängningsspänning

Det fanns en tid då de flesta skulle stränga sina rack stenhårt och var framgångsrika med det (Borg). Men även då fanns spelare som strängade löst (McEnroe). Fördelen med hårt strängade rack är att du får mer kontroll. Då kontrollens motpol är kraft skall du alltså stränga lite lösare om du vill få mer fart på bollen.

Strängarnas tjocklek

Ju tunnare en sträng är, desto mer får du av samtliga egenskaper (kraft, känsla, komfort, spinn). Därmed är det tunna strängar vi rekommenderar. Nackdelen är såklart att hållfastigheten försämras, och du behöver stränga om oftare.

Huvudsträng, tvärsträng samt hybridsträngning

Huvudsträngen (mains på engelska) som löper från halsen till toppen på racken är den av strängarna som ger majoriteten av egenskaperna som förklarats. Det är även denna sträng som snäpper tillbaka vid spin och samtidigt den som ger mest känsla. Vidare är det ofta denna sträng som slits snabbast. Huvudsträngen strängas ofta något kilo mer än tvärsträngen, men är lite av tycke och smak beroende på hur mycket man vill att strängarna skall röra sig.

Tvärsträngen (crosses på engelska) som löper tvärs bidrar till att stötta upp huvudsträngen

Med hybridsträngning kan du välja att lägga två olika strängar på huvud- och tvärsträng. Exempelvis kan du lägga en styv polyester som huvudsträng för ökad hållfastighet, kontroll och spin. Lägg därefter en mjukare nylonsträng på tvärsträngen för att ge lite ökad komfort. Lite som att få det bästa av två världar!

Sammanfattning

Som ni förstår är det många parametrar som spelar in i dina materialval och förhoppningsvis har du blivit lite klokare efter att ha läst alla tre delar av vår guide. Lyckligtvis finns det ännu mer hjälp och stöd att få kostnadsfritt genom att höra av dig och fråga mer!


[tillbaka till övriga guider]