• JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA JULKLAPPSREA

Tennisguide Del 2 - Tennisrack

[tillbaka till del 1 - spelegenskaper]

[tillbaka till övriga guider]


Efter att nu förstått de fem grundegenskaperna - KRAFT, KONTROLL, SPINN, KOMFORT och KÄNSLA - skall vi nu även gå in på materialets egenskaper i tennisracket. 

Vill du titta närmare på tennissträngar? Gå till direkt till Del 3.


Materialegenskaper

Som vi nämnde i den första delen är komfort egentligen ingen spelegenskap, utan snarare resultatet av både materialegenskaper och spelegenskaper. Rena materialegenskaper är exempelvis vikt, ramstorlek, balans, flexibilitet, spänst, hållfastighet osv.

Tillsammans skapar både material- och spelegenskaper förutsättningar för dig att utveckla ditt spel! Du bör fundera på vad som du dels kanske behöver hjälp med men även vilka styrkor som du vill förstärka.

Exempel

Letar du efter lite mer fart i spelet, då skall du titta på egenskaper som ger dig kraft.

Är du en spelare med hög svinghastighet så är kontrollorienterade materialval mer värdefulla.

Har du god teknik och behärskar spel med spinn? Då finns möjligheter för dig att välja rack som tar dig till nya nivåer med din spelstil.

Har du problem med tennisarmbåge? Självklart för dig är då att titta på material för ökad komfort som gör att du kan fortsätta spela tennis utan smärtor! Glöm dock inte bort att ta hand om din kropp och följ rekommendationer från ex. sjukgymnast och läkare om du har allvarliga symptom.

VIKT OCH BALANS

Vikten på racket är i sig egentligen förhållandevis oviktigt. Det är snarare vikten i förhållande till balansen som bestämmer hur lätt- eller svårspelat ett rack är. Självklart skall barn och juniorer inte spela med för tunga rack i början, men du kan spela med lättare rack (under 290 gram), men som är svårare att svinga än ett rack som väger 340 gram! Det har att göra med svingvikt, vilket är ett förhållande mellan balansen och vikten. Ju längre ner balansen är i ett rack (mot handtaget) desto lättare att svinga. Ju längre upp (högre balans, högre svingvikt), desto "tyngre" att svinga med. För att förstå detta lättare - ta en kvast du har hemma och svinga den från toppen av skaftet. Vänd nu på kvasten och svinga den från borsten. Vilken skillnad! Detta är svingvikt extremt förenklat.

En djupdykning på svingvikt kommer längre fram i tiden, exempelvis hur du kan på ditt befintliga rack kan få hjälp att modifiera svingvikten genom justering av vikt/balans.

Om vi ändå skall titta lite närmare på vikten, så är det generellt så att tyngre rack ger stabilitet vid bollträffen. Har du tekniken och muskelmassa att hantera tunga rack så ger dig både stabilitet och kan ge lite högre fart på bollen. Lättare rack är ofta gjorda för att kunna orka svinga, men kan upplevas lite ostabila vid bollträffen - speciellt om du ska ta emot hårda slag och servar.

RAMSTORLEK

Ett normalstor ram på de flesta rack ligger på runt 100 kvadrattum (645 cm2). 

I tennis används fortfarande tum och fot i många hänseenden. En tennisbana har mått som är exakt 78 fot lång och 36 fot bred (dubbel) och nätets höjt är 3 fot hög (0,915 meter)...

En större ram (oversize) är mer lättspelat då du har en större sweetspot och lämpar sig väl till nybörjare. Nackdelen är att dessa rack kan vara lite svåra att manövrera vid snabbt spel 

En mindre ram har mindre sweetspot och kräver därmed mer av spelaren för att träffa bollen rent. Men fördelen är att de är lättare att manövrera och hjälper duktiga spelare att vara kvicka med svingen och handleden.

FLEXIBILITET

Inom rack pratar man mjuka eller styva rack, vilket kan översättas till hur mycket ett rack flexar eller böjer sig vid bollträff. Ett mjukt rack flexar mer än ett styvt rack. Flexibiliteten påverkar inte nämnvärt varken kraft, kontroll eller spin, men påverkar mycket känslan och komforten. 

Problem med armbåge så skall du definitivt titta på mjukare rack. Tyvärr specificerar inte alltid tillverkarna själva hur styvt eller mjukt ett rack är, så prata med oss så hjälper vi dig med detta.

Är du osäker på vad som passar dig? Testa dig fram och känn skillnaden på styva och mjukare rack.

RAMBREDD OCH MATERIAL

Bredden på ramen har både med flexibilitet och känsla att göra. En smal ram erbjuder oftare en större flexibilitet och större känsla, men det betyder inte alltid att komforten är större. Träffytan på dessa racketar är generellt mindre och kräver därmed av spelaren. En tjockare ram hjälper till att stabilisera racket vid träff, vilket kan gynna spelare på lägre spelnivå. 

Här satsar tillverkarna massor av tid och kraft för att hitta nya teknologier för att göra rack mer lättspelade. Till exempel så finns styvare rack som har massor av vibrationsdämpande material i ramen som därmed blir väldigt sköna att spela med. Materialet kan innhålla allt från glasfiber, kolfiber och grafen som hjälper till att både skapa känsla, kraft och komfort. Det är här som tennisrack utvecklats enormt de sista åren och hjälper både proffs och amatörer att ta sitt spel till nya nivåer...

STRÄNGNINGSMÖNSTER

På tennisrack talar man om öppna och stängda strängningsmönster. Det har o göra hur tätt strängarna sitter varandra. Ett normalt rack numera har 16 strängar som löper från halsen på racket till toppen, samt 19 strängar som går tvärs. Detta mönster kallas helt enkelt 16/19 och kallas för öppet, då strängarna ligger förhållandevis långt ifrån varandra. Stängt strängningsmönster är ex 18/20 där strängarna sitter tätare. 

Vad har då detta med saken att göra? 

Öppna strängningsmönster, ex 16/19 rack hjälper mer att få mer spinn och kraft på bollen då strängarna kan röra sig mer fritt, medans 18/20 hjälper till att maximera kontrollen då strängarna är mer låsta i varandra. 

Vi kommer i nästa del gå in djupare strängningsmönster och strängar och dess effekt på bollen.

GREPPSTORLEK

Du bör ha ett grepp som både passar din handstorlek men även din spelstil. Normal greppstorlek för herrspelare är grepp 3 (4 plus 3/8 tum i omkrets), medan för damer med mindre händer spelar grepp 2 (4 plus 1/4 tum). Detta är såklart bara en fingervisning och det handlar även om tycke och smak. Dock är det viktigt att tänka på att spela med fel grepp kan innebära påfrestning på både handled och armbåge.


[Gå vidare till del 3 - strängning]

[tillbaka till övriga guider]